‘We bleven geloven in ons plan’ – ondernemersavond over de berging van de Koersk

In 2000 zinkt in de Barentszzee bij Rusland een hightech kernonderzeeër: de Koersk. Een Nederlands bedrijf is betrokken bij de berging van het schip. Het is het Utrechtse familiebedrijf Mammoet van de broers Frans en Jan van Seumeren. Op 20 maart vertelt Jan van Seumeren hun verhaal aan OSV-ondernemers.

In ’t Zand in Maarssen bekijken we eerst een documentaire over de berging van het schip, dat in augustus 2000 zonk in de Barentszzee. Het bergen van het schip lukte de Russen niet zelf en er werd buitenlandse hulp ingeschakeld. Het Nederlandse bedrijf Mammoet kreeg de opdracht de Koersk te bergen en heeft hier samen met heel veel Nederlandse bedrijven aan gewerkt.

berging van de Koersk
bekijk hier de documentaire via Documentairenet.nl

Tijdsdruk

De broers Van Seumeren van Mammoet bedachten een plan: ze lieten in korte tijd een heel nieuw schip bouwen, met nieuwe technieken die nog nooit eerder waren getest. De media verklaarden de broers voor gek: de tijdsdruk voor de bergingsoperatie was namelijk groot. De Barentszzee wordt elke jaar in oktober zo onstuimig dat elke reddingspoging onmogelijk wordt. Inderdaad leek de missie aanvankelijk te mislukken. Uiteindelijk werd de Koersk begint oktober toch gelicht. Jan en Frans Van Seumeren worden als helden door president Poetin in Rusland onthaald.

Schietgebedje

Het waren lange en zware dagen, vertelt Jan van Seumeren de zaal na het zien van de documentaire: tijdenlang maakte het team dagen van 20 uur. En in oktober werd het spannend omdat het stormseizoen begon. ‘De storm begon al aardig op te steken. Ik deed een schietgebedje, en door een wonder werd het drie dagen windstil en stralend weer. We hebben de klus net op tijd kunnen klaren.’

Samenwerking

Wat is het geheim van de geslaagde operatie? Van Seumeren: ‘De samenwerking. Ik had het idee voor de berging. Maar zonder mijn broer en een team van duizenden mensen, die keihard hebben gewerkt om alles binnen de tijd mogelijk te maken, hadden we het nooit voor elkaar gekregen.  Mijn broer en ik staan altijd achter elkaar. Ook toen onze omgeving riep dat het onmogelijk was wat we van plan waren, bleven we erin geloven. Door angst hebben we ons niet laten weerhouden.’

Groei

De berging van de Koersk heeft het bedrijf van de broers een enorme boost gegeven. Het jaar na de berging liep het aantal opdrachten terug omdat Mammoet vanwege de bergingsoperatie veel werk had moeten afslaan. Daarna groeide de onderneming echter gigantisch.