Trainingsmiddag ‘Digitaal Veilig’

Op 28 juni organiseerde MKB Nederland (in samenwerking met de gemeente) een workshop cybercrime, gehouden door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Deze interessante middag werd geopend door burgemeester Witteman (waarschijnlijk een van zijn laatste officiële daden nu hij met ziekteverlof gaat).
De zaal zat niet echt vol, maar de (gratis) workshop was erg interessant. Een actueel onderwerp dat meer belangstelling had verdiend.

Nagenoeg alle burgers en bedrijven in Nederland maken gebruik van internet. Internet biedt echter niet alleen voordelen: ook criminelen maken er gebruik van bij het plegen van delicten. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn steeds vaker slachtoffer van cybercrimimaliteit. De meeste voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting . Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf bedrijven in het mkb met cybercriminaliteit te maken heeft gehad. De schade bij een cyberincident kan groot zijn. Denk daarbij alleen al aan de kosten voor herstel of vervanging van de website, programma’s of data, maar ook omzetverlies en reputatieschade. 
De toehoorders kregen tot slot praktische preventietips en handvatten die direct toepasbaar zijn.