Slot Zuylen

‘Geen talent voor ondergeschiktheid’ – ondernemers bezoeken Slot Zuylen

De Ondernemersvereniging Stichtse Vecht (OVSV) was donderdag 7 november te gast bij Belle van Zuylen in Oud-Zuilen. Anders gezegd: zij bezochten Slot Zuylen, waar de vrijzinnige kasteelvrouwe en schrijfster tot haar 30ste woonde. Op het programma stond niet alleen een rondleiding door de historische vertrekken van het 13de-eeuwse slot, ook was er vermaak door twee lakeien, tevens gastheren. Hoewel lakeien in werkelijkheid nooit op het slot dienden, gaf het sprookjesachtige een leuke extra dimensie aan de avond.

Lakeien

Zo onthaalden de lakeien de circa vijftig ondernemers alsof zij voorname gasten waren: een buiging bij de entree van het slot en een persoonlijke en vooral hilarische aankondiging met een staf bij het betreden van de Gobelinzaal – voor menigeen bekend als trouwzaal: “Dames en heren, mevrouw Beeren is gearriveerd.”
Met de adellijke hete aardappel in de keel presenteerden zij het ‘protocollair programma’, oftewel: de rondleidingen. Ook ‘chansonneerden zij een chanson’ om voorzitter Rijchart van Oord aan te kondigen en openden zij het festijn met het zogenaamd ontsteken van het ‘koninklijk’ brugkanon. Dit laatste met het advies om vooral de ‘timpanen’ (trommelvliezen) te beschermen. Gekkigheid die absoluut sfeer verhogend werkte en waarvoor de voorzitter de activiteitencommissie dan ook hartelijk bedankte.

‘Daarom zijn wij ondernemers’

Belle van Zuylen (voluit: Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken, geboren in 1740) is de bekendste bewoner van het slot. Voor díe tijd, en zelfs voor ónze tijd, was zij een zeer geëmancipeerde dame, zo vertelde Van Oord. Haar ouders gaven haar alle ruimte om zich te ontwikkelen als schrijfster en componist. Belles uitspraak ‘Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’ werd legendarisch. En daarmee legde Van Oord de link naar de ondernemers, die hij weleens hetzelfde hoort zeggen en die daarmee hun ondernemerschap verklaren.

Verenigingslid

Slot Zuylen is lid van de ondernemersvereniging, waardoor dit bijzondere bedrijfsbezoek op de agenda kon komen. Oud-voorzitter van de OVSV Pieter de Groene vertelde namens de Raad van Toezicht dat de familie het slot tot 1952 bewoonde. Daarna brachten zij het onder in een stichting om het slot en het leven van de familie aan publiek te laten zien. Weliswaar was het slot van buiten volledig ingepakt voor groot onderhoud, tijdens de rondleidingen binnen kwam de rijke geschiedenis ervan helemaal tot leven. Voor meer wetenswaardigheden over het slot en zijn bewoners nodigde conservator Bjorn Storm iedereen uit om de huidige tentoonstelling te bezoeken.

Na veel fijne gesprekken, goede catering van Het Olde Regthuys en een lied van de lakeien met de originele titel OVSV, was het tijd om het sprookje te verlaten.

Tekst en foto’s: Monique Linnemann

Facebook
Twitter
LinkedIn