OVSV bezoekt de middenstip van Nederland

OVSV bezoekt de middenstip van Nederland

Het trainingsveld van onze Oranje-internationals in Zeist lag er onberispelijk strak en groen bij. Leden van onze vereniging konden donderdag 23 mei niet alleen zien waar bondscoach Ronald Koeman met zijn Nederlands elftal zijn trainingen voor het EK houdt, ook kregen zij een rondleiding over de KNVB-campus en een kijkje in het hart van het Nederlandse voetbal.

Het bedrijfsbezoek op de ‘middenstip van Nederland’ was een initiatief van OVSV-lid Evert Woltjes – van Bouwkundig Advies- en tekenbureau Woltjes – die in de ledenraad van het amateurvoetbal zit en daarmee een ingang had. Op zijn verzoek hield bestuurssecretaris amateurvoetbal Mark van Berkum in het naast de campus gelegen restaurant Oud London een praatje. Hij vertelde over ‘het bedrijf’ KNVB en de verenigingsstructuur met 1,2 miljoen leden en maar liefst 2865 amateurverenigingen, waarmee Nederland het meest fijnmazige voetballand ter wereld is. Knelpunt in de organisatie is wél, liet Van Berkum los, het teruglopende aantal scheidsrechters, die samen voor 32.000 wedstrijden per week staan. “Wie vindt het in deze tijd nog leuk om scheidsrechter te zijn?” Het onderwerp sprak menigeen tot de verbeelding.

Tijd voor een wandeling naar het centrum van het top- en amateurvoetbal, dat kleurrijk – als ware het vlaggetjeslijnen – compleet versierd was met de shirts van de talloze amateurverenigingen in het land. Met een gids liepen de ondernemers langs de plek waar Helénè Hendriks Oranjezomer presenteert en kregen ze een kijkje achter de schermen van het Bondsbureau, de slaapplek van de internationals, de ruimte waar de FIFA-e-competitie wordt gespeeld, de plek waar VAR’s (Video Assistant Referees) aan het werk waren en het voetbal-medisch centrum, waar alles aanwezig is om na een blessure optimaal te revalideren, voorzien van inspirerende quotes als ‘The pain you feel today will be the strength you feel tomorrow’. Leuk was ook de beeldentuin met beelden van topvoetballers als Johan Cruijff, Johan Neeskens, Edwin van de Sar en Ruud Gullit.

Terug in Oud London was het gezellige napraten onder het genot van smakelijke hapjes. De meesten bleven dan ook een uurtje langer dan in de planning stond.

Tekst en foto’s: Monique Linnemann Taal &Tekst 

Facebook
Twitter
LinkedIn