Meerdaagse Theekoepelparade Stichtse Vecht …?

Stel je eens voor dat Stichtse Vecht een evenement zou hebben als het Amsterdam Light Festival. Of reizend theatergezelschap De Parade. Wat zou dit een boost kunnen geven aan onze regio! Het Platform Recreatie en Toerisme heeft er al enkele brainstormsessies aan gewijd. Bestuurslid Leo Vonk blogt erover.

 Eind 2014 werd de Economische Visie voor Stichtse Vecht vastgesteld. Hierop volgde de Economische Uitvoeringsagenda, waarin plannen werden gemaakt voor de diverse economische aandachtsgebieden. Zo was er een jaar of twee geleden ook een bijeenkomst in De Olifant over recreatie. Diverse horeca-eigenaren, evenementenorganisaties en recreatie-ondernemers zaten hier bij elkaar. Het was de start van de oprichting van het Platform Recreatie en Toerisme.

De Vecht als usp

Het Platform heeft inmiddels een paar bijeenkomsten gehad. De gemeente ondersteunt dit initiatief omdat het recreatie en toerisme in Stichtse Vecht wil stimuleren. Anderzijds vindt de gemeente ook dat initiatieven kleinschalig moeten blijven. Daarom bedachten we dat een evenement van een paar weken het best zou werken. En wat is nou mooier om hierbij de Vecht en de prachtige theekoepels langs het water centraal te stellen? Dat is immers een ‘unique selling point’ van onze regio.

Theekoepelparade

Geïnspireerd door het Amsterdam Light Festival en de Theekoepelparade kwamen we op het idee om een meerdaagse Theekoepelparade over de Vecht te organiseren. De Theekoepelparade werd tot twee jaar geleden elke zomer georganiseerd door Stichting Loenen Cultuur (bekijk hier foto’s van de parade van foto- en videoclub Loenen aan de Vecht). Het was een vaartocht langs verschillende theekoepels gecombineerd met muziek, poëzie en theater. Zelf voer ik ook mee met een van mijn boten. Het was een mooie activiteit, maar helaas moesten de organisatoren er geld op toeleggen. En je wilt er ook iets aan overhouden. Hoe zou het zijn om zoiets opnieuw op te zetten, maar dan breder? De leden in het platform en de Stichting Loenen Cultuur zijn alvast erg enthousiast over dit idee.

Impuls voor de regio

Een groter opgezette Theekoepelparade kan een enorme impuls geven aan onze regio. Ik denk dan aan vaartochten langs de theekoepels met kunst, theater, literatuur en poëzie. Maar ook met culinaire uitstapjes naar de deelnemende horeca-ondernemers en overnachtingen in de diverse bed & breakfasts in onze gemeente. Er moet een website komen, een programmaboekje en een app. Als we dit breed neerzetten, profiteert iedereen in onze gemeente ervan. Ook de winkeliers, de vormgevers, de drukkers en de maakindustrie. Maar dit idee kan alleen maar succesvol worden uitgevoerd als bewoners en bedrijven nauw samenwerken!

Heb jij ideeën of wil je meedoen? Meld je bij Leo! Na de zomervakantie komt het Platform Recreatie en Toerisme weer bij elkaar.  Mail naar llvonk@gmail.com