Makkelijker aanbesteden: workshops tijdens DvdO

Croissants, een gekookt eitje en verse koffie: in het gemeentekantoor stond afgelopen vrijdag om 8.00 uur een ontbijtbuffet klaar voor ondernemend Stichtse Vecht. Voor de tweede achtereenvolgende jaar vierden we de Dag van de Ondernemer, een initiatief van MKB Nederland. Een dag met inhoud: ondernemers werden bijgepraat over het lokale aanbestedingsbeleid van de gemeente. Ander nieuws is, dat er een lokale leverancierslijst komt voor Stichtse Vecht.

Na het croissantje met een glas jus d’orange doen wethouders Pieter de Groene en Warner van Vossen de aftrap van de dag. Zij vertellen over de ontwikkelingen binnen het aanbestedingsbeleid van de gemeente. Stichtse Vecht werkt sinds vorig jaar met Negometrix, een digitaal platform waarmee ondernemers hun aanbestedingsdocumenten kunnen aanleveren. De gemeente werkt met een digitaal startformulier bij het uitzetten van aanbestedingen: dat verplicht de gemeente om bepaalde stappen te zetten in het aanbestedingsproces.

Best Value Aanbesteden

Plenair krijgen de ondernemers een korte uitleg over het inkoopbeleid van de gemeente. Daarna gaan we in twee groepen uiteen: er is een workshop over Negometrix en over Best Value aanbesteden. Tijdens de Negometrix-workshop zien ondernemers stap voor stap hoe zij een profiel kunnen aanmaken om mee te kunnen doen aan gemeentelijke aanbestedingen, en hoe het aanbestedingsproces werkt. In de andere workshop wordt uiteengezet wat Best Value Procurement inhoudt. Dit is een manier van aanbesteden waarbij alleen de allerbelangrijkste functionele specificaties op papier worden gezet: het wat, en niet het hoe.

Nieuw: leverancierslijst

Negomatrix kent sinds kort een nieuwe applicatie, de leverancierslijst. Lokale ondernemers kunnen hun unique selling points op deze lijst presenteren. En het inkoopproces wordt zo ingericht dat het raadplegen van de leverancierslijst door budgethouders als standaard wordt ingevoerd. Stichtse Vecht is van plan deze applicatie aan te schaffen. Hiermee zijn we, na Helmond, de tweede gemeente in Nederland die gebruik maakt van de leverancierslijst. Een lang gekoesterde wens van de OSV gaat dan in vervulling. Gemeente en OSV hebben de afgelopen jaren gezocht naar een platform waarop ondernemers uit Stichtse Vecht zich kunnen presenteren aan de budgethouders en in de praktijk bleek dit weerbarstige materie. Nu de applicatie bestaat zullen gemeente en OSV zich gezamenlijk inzetten om de leverancierslijst toegankelijk te maken voor alle lokale ondernemers.

Duurzaam ondernemen

Vrolijkstemmend nieuws dus voor ondernemers uit Stichtse Vecht. Want duurzaam ondernemen begint met lokaal zakendoen. En daarvoor slaan de gemeente en de ondernemersvereniging de komende tijd de handen ineen.