Kom over de brug! Een tweede Vechtbrug

IMG_6862De afgelopen jaren is vaak over een tweede brug over de Vecht bij Breukelen gesproken.Telkens komt dit onderwerp weer op de agenda van de politiek. Ook deze zomer is het dossier weer op tafel gelegd door wethouder Pieter de Groene. Binnenkort wordt erover gesproken in de raad. Wat vinden wij als ondernemers ervan? De visie van bestuurslid Lex Meijers. 

Zo’n tweede Vechtbrug, is dat wel nodig?  We kennen allemaal de situatie in de zomer dat de bestaande smalle brug in Breukelen van twee kanten wordt aangevallen door auto’s, fietsen en voetgangers. Een chaotische situatie. Maar dit is niet altijd zo. Er zijn ook veel rustige perioden, waarin de huidige brug prima functioneert.

Een nieuwe brug? De consequenties

Naar mijn idee moet er dit keer een positief besluit worden genomen over een tweede Vechtbrug. Wel moeten dan alle bijkomende zaken goed worden bekeken. Een nieuwe brug zou problemen oplossen in de zomerperiode, maar heeft wellicht ook een verkeersaanzuigende werking. Daardoor wordt het Zandpad meer belast. Kan het Zandpad de drukte wel aan? Of moet het verbreed worden? Verbreden zal niet bij iedereen de handen op elkaar krijgen en lijkt dus al bij voorbaat kansloos.

Zorg voor voldoende opstelruimte

En dan is er de Straatweg. Dit is een belangrijke verkeersader, waar goede doorstroming van groot belang
is. Als de nieuwe brug open staat, moet er voldoende opstelruimte zijn voor het verkeer dat naar het Zandpad wil, zodat het doorgaande verkeer over de Straatweg daar geen hinder van heeft. Dit kost nogal wat ruimte, maar lijkt oplosbaar. De voordelen zijn legio: het verkeer vanaf en naar de Scheendijk kan veel beter worden verwerkt. Minder vrachtwagens op het Zandpad. En een veel veiliger situatie bij de Brugstraat.

Dus ja, die brug moet er komen. En dus moet de gemeenteraad een besluit nemen dat die richting inslaat. Met alle bijkomende consequenties.

 

foto’s: Annet Koops