Het verhaal van een ander

De grote valkuil voor een voorzitter is teveel zelf (willen) doen. De motivatie is edel: ik wil anderen niet met werk opzadelen. Maar anderen willen graag een bijdrage leveren.

Daarom nu anderen aan het woord! Letterlijk. De eerste gelegenheid hiertoe was tijdens de Algemene Ledenvergadering op 21 april 2016 bij bouwbedrijf Van Engen.

Een ander aan het woord

Vier bestuursleden deden het verhaal over de verschillende activiteiten van de OSV in de afgelopen periode. Niet alleen was het afwisselend, het was ook enthousiasmerend en de aanwezige kennis binnen het bestuur kreeg een podium. De powerpointpresentatie is opvraagbaar door een mail te sturen aan secretariaat@ovsv.nl

De tweede gelegenheid is: we gaan af en toe een OSV-ondernemer in het zonnetje zetten met een interview.

Een ander uitgebreid aan het woord

Olga Leever heeft Rijchart van Oord geïnterviewd. Rijchart is een oudgediende binnen de OSV. Leer een mede-ondernemer en zijn of haar bedrijf een beetje beter kennen en lees wat de ontwikkelingen zijn in een branche. Heb je bijzondere ontwikkelingen te melden? Laat het ons weten!

75_jaar_bovag_500x314Over Van Oord Van Oord Maarssen BV is Citroën- en Suzuki-dealer voor Stichtse Vecht en omstreken. Rijchart van Oord is dit jaar 25 jaar eigenaar. Het is een van de oudste dealerbedrijven van Nederland: het automobielbedrijf is al in 1928 opgericht. Eerst zat het bedrijf gevestigd aan de overkant van de Straatweg, totdat het moest wijken voor de Zuilense Ring in 1978. Er kwam toen een nieuw pand, dat Rijchart van Oord in 1991 overnam. Sindsdien is het bedrijf gegroeid van één naar drie hoofdvestigingen: in Maarssen, Utrecht (Leidsche Rijn) en Zeist. Inmiddels is Van Oord Citroën- en Suzuki-dealer voor de halve provincie Utrecht. Van Wijk bij Duurstede tot Montfoort.

Wat zijn trends in de automobielbranche? Rijchart van Oord: ‘Er vindt steeds meer schaalvergroting plaats. Er komen minder eigenaren, die voor meer vestigingen verantwoordelijk zijn. Daarnaast zien we dat private lease meer en meer in trek komt. Mensen zijn minder gehecht aan bezit. Dankzij private lease kunnen mensen zorgeloos en nieuw rijden terwijl ze niet hoeven te investeren. Dit is ook zeer interessant voor zzp’ers omdat er geen bijtelling over deze auto’s in rekening wordt gebracht.’

Over de OSV Van Oord werd 25 jaar geleden lid van toen nog de VOMO. Rijchart: ‘Ik draag de ondernemersvereniging een warm hart toe. Met plezier draag ik mijn steentje bij aan de vereniging. Zo zit ik bijvoorbeeld al jaren in de kascommissie. Mij heeft de OSV vooral veel nuttige en prettige contacten gebracht. Het praat makkelijker als je elkaar kent. We mogen trots zijn op de ondernemers uit onze gemeente. Verschillende bedrijven hebben vanuit Stichtse Vecht hun vleugels uitgeslagen. Met elkaar kun je krachtiger zaken oppakken en dat vergroot onze geloofwaardigheid, vooral richting de overheid. Ik stimuleer bedrijven om lid te worden. Want massa is kracht. Er moet verbinding zijn onderling.

Wel vind ik dat meer grote bedrijven lid zouden moeten zijn van de OSV, mede door interessantere bijeenkomsten. Juist deze bedrijven zijn mede bepalend voor bijvoorbeeld de inrichting van gebieden, de infrastructuur en werkgelegenheid. En ik zou meer bijeenkomsten met goede sprekers en themabijeenkomsten willen zien. Het gaat mij om de kwaliteit en de focus, niet zozeer om het ledenaantal.’

Tot zover

Tot zover Rijchart. De tips nemen we uiteraard mee. De volgende keer waarop wij elkaar ontmoeten is op 12 mei bij de Heeren van Maarssen voor de netwerkborrel. Meld je aan via de site want deze functie doet het weer.

IMG_2583

Angelika Pelsink, voorzitter.