Het moet anders op de werkvloer – lezing Adjiedj Bakas bij PAUW Bedrijven

IMG_4591’Ga waar geen pad is en laat een spoor achter’. Met deze boodschap besluit trendwatcher Adjiedj Bakas zijn lezing tijdens de Midzomer Inspiratie bij PAUW Bedrijven. Enkele OSV-leden waren erbij gistermiddag. Een impressie.

‘Durf, vernieuw en ga je dromen achterna.’ Dat is in het kort de boodschap van Adjiedj Bakas deze middag. OSV-lid PAUW Bedrijven, dat dit jaar 60 jaar bestaat, vroeg Bakas een lezing voor haar relaties te houden over de toekomst van de arbeidsmarkt. En dat is koren op de molen van de ‘Trendwatcher des Vaderlands’. Vol enthousiasme vertelt Bakas over de huidige en komende trends op werkgebied.

Allereerst veegt hij de vloer aan met bedrijven die niet innoveren. En dat gebeurt steeds vaker, zegt Bakas: ‘In de jaren 80 werd er volop geïnvesteerd en vernieuwd. Nu durven bedrijven dat niet meer en dat is funest.’ Het wordt tijd voor ‘karmakapitalisme’, stelt hij: ‘We moeten van exclusief kapitalisme, dat de enkeling bevoordeelt, naar inclusief kapitalisme met kansen voor iedereen.’ Hij citeert Johann Rupert, CEO van Cartier: ‘Wij maken met de digitale revolutie de middenklasse kapot.’ Een zorgelijke ontwikkeling. Denk aan robots die taken van mensen overnemen, vooral van medewerkers die laaggeschoolde arbeid verrichten. Bakas: ‘Tien jaar geleden lachten we om robots, nu kunnen ze steeds meer.’

Het gebruik van technologie heeft grote voordelen, laat Bakas in enkele intrigerende filmpjes zien. We zien een robot die een rolstoelgebruiker twee uur lang in staat stelt te lopen. Een robot die de vaatwasser inruimt. Een app die een blinde feilloos over straat leidt en zelfs gezichten herkent, waardoor de blinde een tegemoetkomende kennis kan groeten en een praatje kan maken. Apps bieden ook kansen voor begeleiding op de werkvloer – een mooie ontwikkeling voor een SW-bedrijf.

Vernieuwing leidt tot groei, zegt Bakas. Hij haalt een verhaal aan van een rabbi, die zegt: als kreeften groeien, gaat hun schild knellen. Ze werpen het dan af en krijgen een nieuw schild. Totdat ook dat weer te krap wordt.

Bakas geeft een paar vernieuwende tips voor op de werkvloer:

  • Combineer een hometrainer met een bureau. Zo doe je al fietsend je werk. Dit maakt creatief en energiek. En je hoeft niet naar die saaie sportschool omdat je toch wel aan je beweging komt. Want: ‘zitten is het nieuwe roken.’
  • Laten we massaal overgaan naar een driedaagse werkweek. Dit creëert banen en leidt tot meer ontspanning en geluk.
  • Blijf aan bijscholing doen. De analfabeten van de toekomst zijn niet meer de mensen die niet kunnen lezen en schrijven – het zijn de mensen die niet leren, afleren en bijleren.
  • Doe aan co-creatie en omarm de deeleconomie. Kijk naar Uber: het grootste taxibedrijf ter wereld heeft geen taxi’s! Netflix heeft geen bioscopen en AirBnB heeft geen hotels!

Dan is de lezing voorbij en dankt Els Uijting, directeur van PAUW Bedrijven, de trendwatcher voor zijn komst naar Breukelen. Adjiedj Bakas heeft nog een laatste tip voor de aanwezige ondernemers: ‘Ga niet met bekenden staan praten tijdens de borrel. Spreek iemand aan die je niet kent. Dan kun je meteen beginnen je nieuwe ideeën uit te werken.’