Helga van Leur bij eindejaarsbijeenkomst: ‘Vandaag heb jij morgen in handen!’

Een uniek museum en een unieke spreker: zie daar de ingrediënten voor een zeer geslaagde eindejaarsbijeenkomst van de OVSV op donderdag 29 november. In het Healey Museum in Vreeland bekeken we stijlvolle automobielen, luisterden naar klimatoloog Helga van Leur en genoten van een heerlijk driegangendiner.

Op de traditionele eindejaarsbijeenkomst met spreker heet vicevoorzitter Willem J.R. Sorel ons van harte welkom in het eerste en enige Healey Museum ter wereld. Het museum is op 24 november 2012 geopend op het terrein van een proefboerderij in Vreeland. Het idee voor een permanente expositie en kenniscentrum ontstond bij een paar mensen met een groot hart voor de auto’s van het merk Austin-Healey. Het plan werd opgevat om unieke exemplaren van Healey’s en Austin-Healey’s tentoon te stellen in een multifunctionele ruimte, waar ook lezingen en diners kunnen worden gehouden. En dat plan is uitgevoerd. Hans van de Kerkhof, initiatiefnemer van de stichting Healey Museum, geeft een rondleiding langs fel en meer ingetogen gekleurde auto’s, stuk voor stuk een lust voor het oog. Zo bekijken we de Works 3000 Healey die speciaal door de fabriek gebouwd is om te racen op het circuit van Sebring. Ook de allervroegste Healey’s zijn te zien in de collectie, zoals de eerste auto gebouwd door de ontwerper zelf, Donald Mitchell Healey.

Urgentie is hoog

Na de rondleiding nemen we plaats in het atrium, waar klimatoloog Helga van Leur ons bijpraat over de laatste duurzaamheidsontwikkelingen. Haar presentatie ‘Vandaag heb je morgen in handen’ is een positief verhaal over alles wat we wél kunnen doen aan het klimaatprobleem. Helga: ‘Heeft u ook zo genoten van de afgelopen zomer? De modellen schoten van de schaal af. Record na record werd verbroken. Het is een feit dat het klimaat verandert en de urgentie om hier iets tegen te doen, is hoog. Technologie kan ons hierbij onder meer helpen. Maar dan moet de mens wel in actie komen.’ Helga pleit voor een tweesporenbeleid: ‘Bij een lekkage moet je én snel repareren én zorgen dat je lekkage in de toekomst voorkomt. Deze gedachte geldt ook voor vermindering van de CO2-uitstoot.’

Nieuwe kansen

‘Vooruitdenken is belangrijk. We willen allemaal veilig zijn en overleven. Dus moeten we zorgen dat de aarde ook voor toekomstige generaties behouden blijft. Geen “ja maar” meer, maar “oké, hoe dan?”. Ondernemers zijn creatief: duurzaam denken biedt nieuwe kansen! Ga samenwerken – als bedrijven onderling, maar ook met de overheid. Neem barrières weg en benut elke zonnestraal. Vandaag heb jij morgen in handen!’

Driegangendiner

Na de optimistische presentatie van Helga van Leur praten ondernemers na bij een heerlijk driegangendiner, verzorgd door traiteurie Oud Loosdrecht. Compleet met grand dessert en verse koffie van de Kaldi-koffiekar. Helga biedt het OVSV-bestuur als dank voor de organisatie het boek ‘Drawdown’ aan, een boek over het keren van klimaatontwrichting. Diverse ondernemers gaan met de klimatoloog in gesprek én grijpen de kans om met Helga en hun favoriete Healey op de foto te gaan. Kortom: het was een waar feestje!

Bekijk hier de video-impressie van de eindejaarsbijeenkomst 

Facebook
Twitter
LinkedIn