‘Draadloos internet? Daar wilde Steve Jobs meer van weten’

U bent het inmiddels gewend bij de OVSV: minimaal eens per jaar zorgen we voor een bekende spreker met een interessant verhaal. Voorafgaand aan onze ALV, dinsdagavond 26 maart, gaven we het podium aan Cees Links uit Maarssen. Cees bedacht samen met een team draadloos internet in 1988. Tijdens zijn presentatie in Hotel Breukelen vertelt hij over het ontstaan van wifi en over de ontwikkelingen van het internet.

Eind jaren 80. Het was de begintijd van de draadloze telefoon. ‘Draadloos verbinden, dat moet met internet toch ook mogelijk zijn,’ bedachten Cees en zijn collega’s. Cees Links: ‘Ik hield in die tijd een presentatie waarin ik liet zien dat het goedkoper was om Nederland vol te zetten met hotspots in plaats van een 3G-netwerk. Alleen de licenties kostten al miljarden.’

Telefoontje van Steve Jobs

Totdat Cees in 1999 een telefoontje kreeg van Steve Jobs, CEO van Apple. Dat zorgde voor de echte doorbraak van draadloos internet. Cees: ‘We hadden in die tijd een heel ingewikkelde naam voor het draadloze internet. Mijn vrouw zei: waarom kort je het niet gewoon af tot Wireless Fidelity oftewel wifi? Aan haar hebben we dus deze wereldwijd gebruikte naam te danken.’ Cees Links is niet rijk geworden van de uitvinding: hij was in die tijd gewoon in loondienst. In 2017 ontving hij wel in Anaheim Californië de prestigieuze Golden Mousetrap Lifetime Achievement Award. Tegenwoordig is hij General Manager van de Wireless Connectivity Business Unit van het Amerikaanse Qorvo, dat in 2016 zijn bedrijf Greenpack overnam.

Internetsecurity

Wifi is inmiddels gemeengoed geworden. We kunnen niet zonder het ‘internet of things’. Leidt de verregaande digitalisering niet tot baanverlies? Natuurlijk, beaamt Cees. Maar het levert ook weer banen op: ‘Denk aan de telefonistes die ons vroeger handmatig doorverbonden. Die functie bestaat niet meer, maar er zijn andere functies voor in de plaats gekomen.’ Cees vertelt ook over internetsecurity en de risico’s van het internet. Onze telefoon bijvoorbeeld luistert de hele dag met ons mee.  En het briefgeheim dat sinds 1600 bestaat, geldt niet voor e-mail.

De toekomst van internet

Toch ziet Cees de toekomst van het internet zeker niet somber in. Cees Links: ‘Met internet zijn veel meer toepassingen mogelijk dan we nu gebruiken. Wie heeft er hier centrale deurvergrendeling in zijn auto? Kijk eens aan, dat heeft iedereen! Sinds 1995 kunnen we de deuren van onze auto met één druk op de knop openen. Wat vreemd is het dan dat we dat systeem bij onze woningen niet gebruiken. Of, nog een stapje verder: als het systeem ziet dat ik de straat inrijd, mag de voordeur voor mij worden opengezet.’ Met wifi 6, dat recent ontwikkeld is, kunnen veel apparaten tegelijk op internet worden aangesloten, vertelt Cees. En dat is een noodzaak in deze tijd. Niet alleen omdat in één huishouden gemiddeld 9 devices met wifi communiceren, maar ook met het oog op de groei van het aantal slimme apparaten. Er wordt verwacht dat dat binnen een paar jaar stijgt naar 50. Wifi: we kunnen niet meer zonder!

Namens de OVSV dankt Gerdine van Loon Cees hartelijk voor zijn verhaal dat historisch gezien van groot belang is geweest. Mooi dat dit door een inwoner uit onze gemeente dankzij de OVSV voor het voetlicht is gebracht!

Meer weten over het Internet der Dingen? Cees Links bracht er twee boeken over uit. Download Internet for Dummies gratis!

Verslag: Olga Leever

Facebook
Twitter
LinkedIn