Businessbuddy bij ZomerOndernemer Stichtse Vecht

Een startkapitaal, begeleiding en zes weken lang alle hulp die je nodig hebt om een eigen business op te zetten. Deze droom werd werkelijkheid voor jonge zomerondernemers van 13 tot 23 jaar. Dit jaar vond het project ‘de ZomerOndernemer’ voor het eerst plaats in Stichtse Vecht. Angelika Pelsink mocht businessbuddy zijn voor een aantal jonge ondernemers. Ze deelt haar ervaringen met jullie in deze blog.

De ZomerOndernemer biedt jonge mensen de kans om kennis te maken met het ondernemerschap. Een businessbuddy ondersteunt de jonge ondernemer met advies. De kick-out vond plaats op 15 augustus op Nyenrode.

Schoenenreus

Een van de ondernemers die ik ondersteunde, is Vince. Hij maakt indruk met zijn verschijning. Hij is groot en in zijn donkere pak ziet hij er niet uit als een gangbare jongere. Niet alleen zijn uiterlijk maakt indruk, ook zijn bedrijf. Zijn plan om een webwinkel te starten voor grote maten schonen staat, zullen we maar zeggen, niet meer in de kinderschoenen. Hij heeft een begroting, missie en visie en een duidelijk doel. Hij weet dat hij naar de KvK moet en heeft alles rondom verzekering, financiering, marketing, logistiek en inkoop al uitgezocht. Als ervaringsdeskundige heeft hij zelfs al (buitenlandse) contacten. De webwinkel is in de maak. Zijn uitstraling is serieus. Wat heb ik eigenlijk nog toe te voegen aan zijn plannen? Hij moet ze alleen nog uit gaan voeren.

Toch is er nog genoeg te leren van een oude rot in het vak zoals ik. Als ik Vince weer zie op de kick-out is de inschrijving bij de KvK gedaan en is de website in de lucht: https://opgrotevoet.nl/ Goed gedaan, man!

Vrouwenzwemmen

Tygba Demici heeft het originele idee om het zwemmen voor dames te bevorderen. Dames die gescheiden van mannen willen zwemmen, bijvoorbeeld vrouwen in burkini. De gebruikelijke damesuurtjes voldoen niet aan de eis, want op die momenten kunnen mannen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in de kantine van het bad. Het liefst wil Tygba zelf een zwembad exploiteren. En niet alleen een zwembad, maar ook een plek om een boek te lezen, koffie te drinken en een gebakje te eten, alleen of met je vriendinnen. Een mooie plek voor ontspanning. Missie, visie doelstelling, een Big Hairy Audacious Goal: het is er allemaal. Maar verder niets. We beginnen in kleine stapjes: een wekelijks zwemuurtje is al een mooi doel. Is er een markt van vraag en aanbod? Zijn er dames die dit willen en kun je een zwembad huren die aan je eisen voldoet? Hoe ga je het aanbod vermarkten? Ga dat eerst onderzoeken, adviseer ik haar. Tygba komt eerdaags bij mijn Wellnesspraktijk kijken. Ze heeft het break-even point berekend en het wekelijkse uurtje is haalbaar. Ze heeft de vragen voor haar marktonderzoek gereed en ze weet hoe ze haar doelgroep moet bereiken. Het vergt alleen wel moed om daadwerkelijk op mensen af te stappen. Ze twijfelt en heeft weer een duwtje nodig. We spreken af ook na de kick-out contact te houden. Ik zal nog wat duwtjes moeten geven.

Uitersten

In Stichtse Vecht waren Er 23 jonge deelnemers aan het project. Bij sommigen was van meet af aan duidelijk dat het wel ging lukken: de doeners, de doorzetters, de pragmatici. Sommigen moesten ondervinden dat ondernemer (nu) nog niet hun ding is, anderen switchten van onderneming. Maar stuk voor stuk hebben de deelnemers veel geleerd en bij de kick-out stonden er 23 zelfbewuste mensen.

De winnares

Sophie Jurrjens wint de regionale titel ZomerOndernemer in Stichtse Vecht. Met haar bedrijf Solis maakt ze muziek voor bedrijven. Ze ontwikkelde een muziekapp voor bij het wandelen, een akoestische ervaring. Ik vraag haar meteen muziek te componeren voor mijn wellnesspraktijk.

Doe je volgend jaar ook mee?

Mocht volgend jaar weer een beroep op een oude rot worden gedaan, dan ben ik erbij. Het geeft onmetelijk veel energie om na zes weken hard werken het resultaat te zien. En de eigen inspanning van de business buddy? Dat valt wel mee: een beetje coachen, je netwerk en kennis delen. De jonge ondernemer doet het werk. Bovendien ontmoet je ook andere ondernemers die businessbuddy zijn. Het was een heel leuke ervaring!