Black Friday … een kans voor u als ondernemer?

De financiële gezondheid in vele branches en dienstverlenende organisaties trekt de laatste maanden sterk aan. Hoe is dat met de retail? Er zijn retailbranches die het goed doen en de toekomst ziet er gemiddeld genomen zonnig uit. Bestuurslid Willem J. Sorel beschrijft de stand van zaken en signaleert een trend: Black Friday. 

De ondernemers in de retail op de A-locaties zien hun omzetten inderdaad verbeteren. Volgens MKB Nederland neemt de omzetprognose het komende jaar met ruim acht procent toe. Voor de diverse formules van onder meer de bouwmarkten, supermarkten en speciaalzaken in food is dat al gaande. Maar de meeste retailbranches, waaronder dames- en herenmode, persoonlijke verzorging, bruin/wit goed en juweliers blijven op dit moment achter. Ook de daghoreca mag zich verheugen in positieve ontwikkelingen qua omzet. Nieuwe formules rijzen als paddenstoelen uit de grond. Zijn er nog andere en/of nieuwe ontwikkelingen te verwachten?

Black Friday: een nieuwe traditie?

Op dit moment wordt achter de schermen en in de retail organisaties geprobeerd de retailers te verleiden om volgende week vrijdag massaal mee te doen aan Black Friday, onder meer door de openingstijden te verruimen. Detailhandel Nederland denkt dat het Amerikaanse winkelfenomeen inmiddels een traditie is geworden in Nederland. Twee op de drie Nederlanders is op de hoogte van Black Friday, blijkt uit recent onderzoek van Motivaction onder duizend consumenten. Vooral onder jongeren is de koopjesdag goed bekend. “Consumenten kunnen zich een week na de intocht van Sinterklaas te buiten gaan aan koopjes”, aldus directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland. Ook de periode na Black Friday zullen veel winkeliers hun winkels langer openhouden.

 En hoe zit het met de Sint?

Vele generaties zijn groot geworden met Sinterklaas en Zwarte Piet. Inmiddels heeft Zwarte Piet het zeker moeten ontgelden. De reclame-uitingen rondom Sinterklaas zijn duidelijk teruggeschroefd.

Een bestaand en goed lopend marketingconcept komt nu niet meer uit Spanje maar uit …  Amerika! Jammer, ik twijfel of “Black Friday” dezelfde impact krijgt als “Black Piet”.

Hoe denkt u hierover als ondernemer?

 

Foto van Anna Dziubinska on Unsplash