Big Brother – Campus Party in de Jaarbeurs

Een robot die een advocaat vervangt? Een sociaal creditsysteem dat ons gedrag controleert? Op de Campus Party in de Jaarbeurs in Utrecht leerde ik dat het kan in de toekomst. En er was meer. Zoals een Drone Zone, parachutespringen en duiken met een Virtuele Bril, tientallen 3Dprinters en een digitale theeceremonie om bij te komen. Graag praat ik jullie bij. (door Angelika Pelsink) 

1

 

 

 

 

 

 

 

Geboorte van een robot

Het lijkt allemaal plat vermaak voor geeks en nerds, maar niets is minder waar. Er zijn games ontwikkeld om de motoriek te stimuleren bijvoorbeeld voor sporters of bij revalidatie. En eerlijk is eerlijk: het is stukken leuker dan bij de fysio op een apparaat.

3D-printers maken protheses en drones hebben een civiele functie, maar het mooist vond ik de twee robots die samen een kleine robot maken. Ik was getuige van de geboorte van de eerste babyrobot! Het is nog wat simpel. Het zijn modules, functies die wisselend samengesteld worden door twee robots uit hun eigen modules. De zo ontstane babyrobot leert daarna zijn functies te gebruiken. Als hij ‘volwassen’ is, mag hij een partner zoeken en weer een nieuwe robot maken. Pfff. Het is nog in het stadium van de vleugels van Icarus, maar waar het toe kan leiden…zie Schiphol. Ik ben blij dat ik dit mag meemaken.

2

 

 

 

 

 

Justitie 2.0

Wat ook indruk op mijn maakte was de mogelijkheid om geschillen via digitale weg op te lossen! Het gebeurt al, bijvoorbeeld bij internetaankopen waar iets mis gaat. Wist u dat 90% van deze geschillen door software worden opgelost?

Maar er is meer: advocaten zijn niet meer nodig als het gaat om wat ingewikkeldere civiele kwesties rondom bijvoorbeeld huurdersrecht of zelfs zoiets persoonlijks als een echtscheiding… zie Rechtwijzer.nl

Veel sectoren hebben hun businessmodellen al om moeten gooien door de digitalisering. De juridische wereld is nu aan de beurt voor transformatie. De detailhandel, de banken enzovoort zijn al voorgegaan. Colin Rule van Modria.com had een helder en consistent verhaal.

Big Brother?

Naast al dat moois ook een waarschuwing. Wisten jullie dat in China een sociaal creditsysteem wordt ontwikkeld? Onder het motto dat de geïnternaliseerde morele ontwikkeling niet voldoende zekerheid biedt zal in 2020 (!) iedere volwassen Chinees gekoppeld zijn aan het systeem.

Voor alles wat je koopt, zegt en doet kan een inwoner sociale credits opbouwen. Hoe meer credits hoe meer een betere burger. Daarmee heb je weer betere kansen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. En denk je…dat is China? Wel, in de VS is de social media App Peeple bedacht, waarmee je mensen kunt raten net als bijvoorbeeld restaurants. Eigenlijk gebeurt daar hetzelfde. Het verschil is dat het niet door de overheid wordt opgelegd. Zo zie je maar weer hoe beperkt onze vrije wil is.